Analiz Yapmanın Önemi

 Herkese iyi günler değerli okurlar hani bazı anlar olur ani tepkiler veririz ya da ani tepki vermek isteriz ya da düşünmeden yapıveririz bazı şeyleri, düşünmeden söyleyiveririz. Bu gibi durumların çokça zararını görmüş, bu tarz hataların çok bedelini ödemiş bir insan olarak; olaylar ve durumlar karşısında analiz yapmayı, bana karşı yapılanları detaylı bir şekilde incelemeyi artık kendime huy edindim. Bu yazımda da analiz yapmanın insan hayatında ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışacağım.

Analiz Nedir? 

Analiz bir olay ya da bir nesnenin veya bir davranışın detaylı bir şekilde incelenmesi ve bu detayların anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde değerlendirip sonuçlandırılması sürecine denir. Analiz genellikle bir sorunun veya bir konunun daha iyi anlaşılmasını sağlamak ya da sorun çözmek için farklı yollar geliştirmek ya da karar verme sürecini doğru bir şekilde geçirmek için çok önemlidir. Kendi hayatımızdaki olayların yanı sıra analiz yapmayı çeşitli alanlarda da uygulayabiliriz örneğin : edebiyat, sosyoloji, ekonomi, bilim ve matematik gibi dallarda da analiz yapılabilir. Ancak biz bu yazımda kendi hayatımızda meydana gelen olaylar için analiz yapmanın önemini konuşacağız. 

Neden Olayların Analizini Yapıyorum?

Analiz nedir sorusuna kısa bir cevap verdikten sonra neden bu önemli süreci hayatıma entegre ettim birazda bu konuyu konuşalım. Geçmişte kolay öfkelenebilen ve olaylar karşısında ani tepkiler verebilen bir karaktere sahiptim. Bunun yegane zararı kendime olsa da çevrem de bazı durumlarda bu öfkeden nasibini alıyor; kimi insanın kalbini kırıyorum ya da kimi insanla köprüleri kolayca atabiliyordum. Bu şekilde davranmanın birinci zararı insan çevresinden birer ikişer kayıplar vererek yalnızlaşıyor ve zamanla ''benim ne hatam var ki insanlar kötü'' gibi bahanelerin arkasına sığınarak yalnızlığını meşrulaştırabiliyor. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki yaratıcı insanı mobil bir varlık olarak dünyaya göndermiş ve bizler yalnız kalmayı ne kadar savunsak da fıtratımız gereği yalnız kalamayan varlıklarız. Hal böyle olunca insanlar çevremden zamanla eksilince hatayı kendimde aramaya ve ani tepkilerimin insanlara zarar verdiğini görmem çok uzun sürmedi. Durumun farkına vardığımdaysa çözüm oldukça açık görünüyordu. Analiz yapmak ve olayları değerlendirmek; yaşadığım olayları değerlendirip, analizini yapıp tepki vereceğim süreyi arttırmam gerekiyordu. Ayrıca olayların analizini yapıp değerlendirdikten sonra tepki vermenin daha farklı faydalarını da görmüştüm. 

Analiz Yapmanın Süreçleri Nelerdir?

Genel olarak analiz yapmayı 4 temel süreçte değerlendirebiliriz : Veri toplama, veri işleme, yorumlama ve sonuç çıkarma. Bu şekilde söylediğim zaman pek anlaşılır konuşmuş olmayabilirim fakat durumu sizler için şöyle örnekleyerek anlatmak istiyorum : Tepki göstermem gereken bir olayla ilgili öncelikle ilk bakacağım şey o an tepki vermem gerekip gerekmediğidir. Ardından ne kadar vaktim varsa süreci o kadar değerlendirerek olayla ilgili bilgi alabileceğim insanlara danışarak veri toplamaya çalışıyorum ve ardından topladığım bu verileri kendimce değerlendiriyorum hatta konuyla ilgili bilgi sahibi yakınlarım varsa onlardan yardım alıyorum ve bu şekilde konuyu bazen tek başıma bazen güvendiğim insanlarla birlikte yorumluyorum. Bu da bana olaylara sadece kendi gözümden bakarak değerlendirmek yerine dışarıdan insanların da konuyla ilgili görüşlerini almamı sağlıyor. Sonuç bölümündeyse elde ettiğim bu bilgi ile vermem gereken tepkiyi ya da cevabı veriyorum. Benden istenen bir bilgiyi ya da yapmam istenen bir fikri ya da benimle yapılmak istenen bir işi böyle bir analiz sürecinden geçirerek yapacağım hataları minimuma indiriyorum. Bazen olaylara anlık tepkiler vermeniz gerekebilir ancak durup analiz yapmak için zaman istediğinizde genelde olaylar sizin istediğiniz zaman ölçütünde gerçekleşiyor. Tecrübeyle sabit :) 

Analiz Yapmanın Önemi Nedir 

Bence analiz yapmak mümkün olan her durum ve olay için oldukça önemlidir. Çünkü olayları mantık çerçevesinde ve farklı görüşlerin de yorumuyla çözmek her zaman daha doğru sonuçlar verir. Ayrıca analiz, karmaşık problemlerin çözülmesinde ve birden fazla bilginin doğru bir şekilde işlenmesinde kritik önem taşır. Bir olay karşısında, doğru bir analiz yapıldığında en doğru şekilde harekete geçilebilir ya da en doğru cevap erilebilir. Bununla birlikte analiz, karar verme süreçlerinde bilimsel bir temel sağlar ve çeşitli alanlarda stratejik planlama planlama için gereklidir. Hayatımdaki olayların akışı esnasında durup analiz yapmaya başladığım ilk günden bu güne daha akılcı, daha pratik ve daha az hata ile karşılaşıyorum. Sizlere de tavsiyem bir durum veya olay karşısında ilk tepkinizi vermeden önce, ilk cevabınızı söylemeden önce mümkün olan en uzun analiz yapabileceğiniz süreyi kazanmaya çalışıp bu süreyi en verimli şekilde değerlendirin. 
Her ne kadar analiz yapmak için yeterli süreyi değerlendirmek gerekse de analiz yapılacak süreyi de çok fazla uzun tutmamakta fayda var. Zira iş işten geçtikten sonra verilecek cevap da yapılacak analiz de hiç bir işe yaramayabilir. Yazımın sonlarına yaklaştığım şu satırlarda, umarım hayatınızda aldığınız her karar, verdiğiniz her cevap size güzel şeyler getirir diyorum ve hepinize iyi günler diliyorum. 

Analiz Yapmanın Önemi
Analiz Yapmanın Önemi

Yorum Gönder

0Yorumlar